Gryczane kotleciki

Gryczane kotleciki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne, delikatne i proste w przygotowaniu. Znakomicie smakują solo, jak również w połączeniu z dowolnym sosem, duszona rybą lub gulaszem, albo po prostu z ulubioną surówką.

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smazenia

Przygotowanie

  1. Zagotowujmy w garnku szklankę wody, wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. W maszynce mielimy kaszę wraz z twarogiem. Ja robię to dwa razy, ale nie jest to konieczne. Gotową masę łączymy z jajkiem, zieleniną ( w moim przypadku był to koperek ) Solimy i pieprzymy do smaku.

  3. Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Składniki
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smazenia
Składniki