Gruzińskie smaki - chaczapuri imeretyńskie z mąki konopnej

Gruzińskie smaki - chaczapuri imeretyńskie z mąki konopnej
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Inspiracją tego przepisu było klasyczne chaczapuri imeretyńskie, pochodzący z Zachodniej Gruzji placek zapieczony z dużą ilością sera. Dodatek mąki konopnej nadaje ciekawego, lekko orzechowego smaku i aromatu. Wspaniała alternatywa dla włoskiej pizzy.

Składniki

  • 25 g drożdży
  • Ciepła woda -szklanka
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki konopnej
  • Pół szklanki mąki orkiszowej
  • Oliwa z oliwek
  • Pomidory czekoladowe - ok. 6 sztuk
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sery - mogą być dowolne, ja dodałam: mozzarelę, ser koryciński, fetę i grana padano
  • Zioła: bazylia, oregano.
  • Kurczak: może być podsmażona w ziołach pierś. Ja dodałam mięso z pieczonego kurczaka zagrodowego

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto:

    Drożdże zalej połową szklanką wody. Dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Zostaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj resztę wody, mąki, sól i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zagnieć ciasto.
    Gdy ciasto zacznie "odchodzić od rąk", uformuj kulę, nakryj ją ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

    Po tym czasie wyrób wyrośnięte ciasto. Podziel je na cztery części, rozwałkuj każdą część, ułóż na wierzchu farsz, zawiń brzegi i zostaw na ok. 10 minut na papierze do pieczenia na blaszce.


    Farsz:

    1. Podsmaż na oliwie pokrojone w kostkę pomidory z czosnkiem, solą i pieprzem.

    2. Podsmaż pokrojoną pierś kurczaka z ziołami bądź wykorzystaj kurczaka z pieczenia.


    3. Przygotuj sery.


    Na cieście ułóż pomidory, na to kurczaka i posyp różnymi rodzajami sera oraz ziołami.



    Chaczapuri włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 10 minut na termoobiegu.

  2. Smacznego:)

Składniki
  • 25 g drożdży
  • Ciepła woda -szklanka
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • Szklanka mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki konopnej
  • Pół szklanki mąki orkiszowej
  • Oliwa z oliwek
  • Pomidory czekoladowe - ok. 6 sztuk
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sery - mogą być dowolne, ja dodałam: mozzarelę, ser koryciński, fetę i grana padano
  • Zioła: bazylia, oregano.
  • Kurczak: może być podsmażona w ziołach pierś. Ja dodałam mięso z pieczonego kurczaka zagrodowego
Składniki