Gruzińskie lobiani - placek z czerwoną fasolą

Gruzińskie lobiani - placek z czerwoną fasolą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dziś przepis na Gruzińskie lobiani, czyli gruziński placek z czerwoną fasolą. Nasza wersja różni się od oryginału dodatkiem sera feta, który daje delikatny słonawy posmak. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 150 mililitrów mleka
  • 150 mililitrów wody
  • 10 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • Farsz fasolowy: 2 puszki czerwonej fasoli
  • 100 gram sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, zioła, ostra papryka do smaku

Przygotowanie

  1. • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zostawiamy na 10 minut
    • Do mąki dodajemy zaczyny drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym
    • Ciasto powinniśmy wyrabiać około 10 minut aż nabierze sprężystości
    • Następnie ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu
    • Na patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
    • Przekładamy do misy, dodajemy wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę, przyprawiamy do smaku i delikatnie miksujemy
    • Następnie dokładamy pokruszony ser feta i mieszamy szpatułką

  2. • Wyrośnięte ciasto dzielmy na 4 porcję, które rozwałkowujemy na małe placki
    • Do środka placka wkładamy porcję nadzienia (około 2-3 łyżki), zawijamy do środka łącząc brzegi i wałkujemy aż będzie lekko widać fasolę
    • Lubiani pieczemy na patelni, pod przykryciem, bez tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony na średniej mocy
    • Gotowe placki najlepiej podawać z sosem np. czosnkowym

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 13 stycznia
Pychota! Kuchnia gruzińska bardzo mi odpowiada!
slodkisentyment 14 stycznia
Cudeńko :)
Składniki
  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 150 mililitrów mleka
  • 150 mililitrów wody
  • 10 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • Farsz fasolowy: 2 puszki czerwonej fasoli
  • 100 gram sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, zioła, ostra papryka do smaku
Składniki