Gruzińskie danie jednogarnkowe.

Gruzińskie danie jednogarnkowe.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Jest to bardzo smaczne danie z dużą ilością warzyw i dodatkiem tuszonki gruzińskiej. Zainspirował nas film nagrany na wiosce w Gruzji podczas przygotowywania tego pysznego dania.

Składniki

  • tuszonka gruzińska 2 słoiki 900 ml
  • szalotka 2 szt. lub cebula inna 1 szt.
  • cukinia 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • kolorowe papryczki słodkie 50 dag
  • żółta papryka 1 szt.
  • czerwona papryka 1 szt.
  • papryczka chili 1-2 szt.
  • ugotowane ziemniaki w mundurkach 3 szt.
  • czosnek 5 ząbków
  • świeży lubczyk
  • natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • natka selera
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 łyżki

Przygotowanie

  1. W większym garnku nagrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone w większe kawałki papryki, cukinie, marchewki (plasterki), korzeń pietruszki (plasterki), pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Całość doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy słoik tuszonki gruzińskiej, mieszamy i jeszcze 5-10 minut dusimy. Danie podajemy na gorąco.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
kucharka-amatorka 19 kwietnia
Pożywne danie.
Docherro 19 kwietnia
Pyszne danie:)
Składniki
  • tuszonka gruzińska 2 słoiki 900 ml
  • szalotka 2 szt. lub cebula inna 1 szt.
  • cukinia 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • kolorowe papryczki słodkie 50 dag
  • żółta papryka 1 szt.
  • czerwona papryka 1 szt.
  • papryczka chili 1-2 szt.
  • ugotowane ziemniaki w mundurkach 3 szt.
  • czosnek 5 ząbków
  • świeży lubczyk
  • natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • natka selera
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 łyżki
Składniki