Gruziński kurczak tapaka

Gruziński kurczak tapaka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Nazwa dania wzięła się od nazwy specjalnej patelni tapa, w której przygotowuje się tego pysznego kurczaka. Danie przygotowuje się błyskawicznie i jest efektowne Przepis z książki "Kuchnia gruzińska".

Składniki

Przygotowanie

  1. Szukałam małego kurczaka a znalazłam perlicę. W sam raz na patelnię. Jest bardzo smaczna a do tego delikatniejsza i aromatyczna.

  2. Drób rozcięłam od strony mostku- i niekoniecznie, ale dla ułatwienia wyjęłam kości piersiowe.

  3. Tuszkę natarłam solą, pieprzem, papryką, kolendrą i octem winnym.

  4. Tuszkę dałam na patelnię na to papier do pieczenia i całość przycisnęłam garnkiem z wodą.
    Każdą stronę smażyłam po 10- 15 minut. Mięso po tym czasie będzie dosmażone a płyn po przekłuciu klarowny. Ale ....

  5. Dla tych co lubią aby mięso odchodziło od kości bez problemu jest dopieczenie dania w piekarniku.
    Przy okazji pod perlicą ułożyłam sobie warzywa jako dodatek.
    30- 40 minut w 180 stopniach. Można przykryć papierem do pieczenia aby się nie przypalił.

  6. Czosnek roztarłam z solą i odrobiną wody- najlepiej jest też dodać odrobinę tłuszczu z pieczenia- to jest sos do polania lub maczania mięsa.

  7. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

KulinarnaChwila 10 września
Super;)
Nevermore 10 września
Wygląda bardzo apetycznie. Ślinka leci, mniami :)
SprytnaChochla 11 września
Wygląda smakowicie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki