Gruziński kurczak duszony w pomidorach

Gruziński kurczak duszony w pomidorach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
czyli czachochbili - bardzo aromatyczne danie na niedzielny obiad

Składniki

  • filety z udek kurczaka - 500 g
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • pomidory krojone w zalewie - 1 puszka (400 g)
  • czerwone, wytrawne wino - pół szklanki
  • zmielone ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • olej - 4 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, solimy, pieprzymy i odstawiamy na 15 min

  2. w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka

  3. cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do kurczaka, smażymy, aż się zeszkli

  4. czosnek siekamy i dorzucamy do rondla wraz z kolendrą, papryką i majerankiem, smażymy jeszcze chwilę

  5. dolewamy wino i pomidory, a potem przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu pół godziny

  6. natkę kolendry drobno siekamy, dorzucamy do rondla, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze solimy, a potem całość wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C, żeby wszystkie smaki się przegryzły, podajemy z ryżem lub gruzińskim chlebem, smacznego ;-)

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 29 sierpnia 2020
Wygląda bardzo smakowicie.
KulinarnaChwila 31 sierpnia 2020
mniam pyszotki :)
Składniki
  • filety z udek kurczaka - 500 g
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • pomidory krojone w zalewie - 1 puszka (400 g)
  • czerwone, wytrawne wino - pół szklanki
  • zmielone ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • olej - 4 łyżki
  • sól, pieprz
Składniki