Grule faszerowane jajkami

Grule faszerowane jajkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Danie z kuchni polskiej

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki.
    Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem do dużego garnka, dodałem podsmażony boczek i cebulę. Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu ok. 35 minut.

  2. Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki.

    Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekałem 15 minut w temperaturze 160 stopni C.

Komentarze do przepisu (12)

Docherro 21 listopada 2017
Grule..jakże mi znana nazwa..swojska i pyszna.Wspaniałe danie zrobiłeś,ślinka leci:)
grazka950 21 listopada 2017
danie wygląda wspaniale,a skąd nazwa grule?
Futka 21 listopada 2017
Jej...Jak smacznie! Palce lizać <3 :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
Składniki