Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20271
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 26
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23697
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20271
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 26
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23697
Składniki
Groch wypłucz, zalej wrzątkiem (1 litr) i odstaw na 15-30 minut. Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, a pozostałe warzywa w trochę mniejszą. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.
Kość włóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i zalej około 2,5 l zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mniej więcej 45 minut. Mięso wyjmij. Gdy przestygnie, podziel je na mniejsze kawałki.
Do bulionu włóż marchewkę, pietruszkę, seler oraz groch. Gotuj około 1 godz. aż groch się rozpadnie. Na koniec dodaj ziemniaki i gotuj aż będą miękkie.
W międzyczasie rozgrzej mocno patelnię. Włóż boczek i smaż, aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz (jeśli jest bardzo chudy, możesz patelnię posmarować niewielką ilością oleju), dodaj kiełbasę i smaż, aż się lekko zrumieni. Na koniec dodaj posiekaną cebulę i smaż aż do zezłocenia.
Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, rozdrobnione mięso oraz majeranek i gotuj jeszcze chwilkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
120 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie