Grochowe pierogi z kozim serem

Grochowe pierogi z kozim serem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową. Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem <3

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g roladki sera koziego
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki z grochu
  • 350 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • 4 szalotki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

    Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Mąki mieszamy.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

    Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie.

    Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.

Komentarze do przepisu (13)

Obserwator 05 września 2018
Eksperyment udany. Cud malina :)
basiliana 05 września 2018
Pierogi bardzo apetycznie wyglądają, szczególnie to serowe nadzienie.
babcitereskiciasta 05 września 2018
Oryginalne pierożki,pomysł na 6.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g roladki sera koziego
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki z grochu
  • 350 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • 4 szalotki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Składniki