Grillowany stek z wołowiny ( krzyżowej )

Grillowany stek z wołowiny  ( krzyżowej )
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Grillować można nie tylko polędwicę wołową

Składniki

  • 2 plastry wołowiny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem na kilka godzin ( mięsa nie trzymamy w lodówce ).
    Rozgrzałem mocno grill, ułożyłem steki na ruszcie, zamknąłem pokrywę i na mocnym ogniu grillowałem 3-5 minut. Szczypcami (aby nie nakłuć mięsa) odwróciłem, po tym czasie steki przesunąłem w mniej rozgrzane miejsce i grillowałem jeszcze 5 minut. Steki były gotowe do zjedzenia po 5 minutach od zdjęcia z grilla.

Komentarze do przepisu (4)

bellamozzarella 17 października 2016
Ach...mięsiwko jak się patrzy mniammm :-)
Futka 18 października 2016
Idealny! Pycha :D <3
Bellapi 18 października 2016
Kawał mięcha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 plastry wołowiny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • pieprz
Składniki