Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Ser halloumi jest idealny na grilla, ponieważ posiada zwartą konsystencję, ale mimo wszystko cechuje się dość dużą elastycznością. Na ciepło jest przepyszny i piszczy pod zębami jak nasz rodzimy oscypek. Dzisiaj zapraszam na połączenie tego tradycyjnego, cypryjskiego sera z sosem z brązowych pieczarek oraz frytkami z batatów.

Składniki

  • 220 g sera Halloumi
  • FRYTKI Z BATATÓW:
  • 2 bataty
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • SOS PIECZARKOWY:
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz (czarny i biały)
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek, zalewamy je odrobiną bulionu, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki (dodaję ją przez małe sitko, cały czas mieszając sos), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą, czarnym i białym pieprzem.

  3. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Gotowy ser podajemy z sosem pieczarkowym oraz upieczonymi frytkami z batatów.

  4. Ser Halloumi możemy grillować także na tradycyjnym grillu lub obsmażyć go na zwykłej patelni.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

KulinarnaChwila 07 września
Pyszotka:)
Maudie 07 września
Dawno nie jadłam sera halloumi więc dziękuję za przypomnienie takim pysznym przepisem :)
konhambos 08 września
Bardzo smaczne danie, wszystkie skladniki pasuja idealnie do siebie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 220 g sera Halloumi
  • FRYTKI Z BATATÓW:
  • 2 bataty
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • SOS PIECZARKOWY:
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz (czarny i biały)
  • sól do smaku
Składniki