Grillowany filet z kurczaka w kiwi z salsą paprykową

Grillowany filet z kurczaka  w kiwi z salsą paprykową
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Grill jest odpowiedni na każdą okazję, pieczenie na ogniu jest bardzo przyjemne szczególnie w doborowym towarzystwie, dziś polecam Wam wyjątkowego fileta z kurczaka zamarynowanego w soczystym kiwi i oleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię, niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • Marynata:
  • 3 kiwi
  • 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy
  • sól hawajska (zielona) do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • Salsa z grillowanych warzyw:
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka spiczasta biała
  • 1 papryczka chili jalapeno
  • 2 kiwi
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia
  • sól hawajska do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka myjemy, zostawiamy w całości oddzielając tylko jedną połówkę od drugiej.

    Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy w środku twardą białą część odrzucamy, owoc kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do wysokiego naczynia wlewamy olej i miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało.

  2. Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko, warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej, przewracając na grillu od czasu do czasu.
    Przed końcem grillowania fileta wyjąc ze sreberka i zrumienić na gołym ruszcie.

  3. Salsa z papryki:
    Ugrillowaną paprykę kroimy na paski, dodajemy obraną i pokrojoną kiwi, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z salsą paprykowo-owocową.
    Życzę smacznej uczty na powietrzu.

Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • Marynata:
  • 3 kiwi
  • 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy
  • sól hawajska (zielona) do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • Salsa z grillowanych warzyw:
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka spiczasta biała
  • 1 papryczka chili jalapeno
  • 2 kiwi
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia
  • sól hawajska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
Składniki