Grillowane szaszłyki wieprzowe:

Grillowane szaszłyki wieprzowe:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Szaszłyki z mięsa wieprzowego, wymagają więcej czasu w czasie grillowania ale przetrzymane w marynacie sprawią, że będą wyśmienite w smaku.

Składniki

  • 70 dag surowej łopatki lub szynki
  • 50 dag wędzonego boczku
  • 2-3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 młoda cukinia
  • Marynata:
  • 1/4 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie


  1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
    Mięso z boczkiem kroimy w grubą kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy na całą noc do lodówki.
    Cebulę kroimy w grube krążki i posypujemy solą i pieprzem.
    Paprykę kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa.
    Nabijamy na wcześniej namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków i pieczemy na grillu do miękkości.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 02 maja
Bardzo efektowne szaszłyki:-)
Docherro 02 maja
Pychotki:)
kuchmariola63 03 maja
Super :)
Składniki
  • 70 dag surowej łopatki lub szynki
  • 50 dag wędzonego boczku
  • 2-3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 młoda cukinia
  • Marynata:
  • 1/4 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
Składniki