Grillowane kofty jagnięce

Grillowane kofty jagnięce
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Chętni na daleką podróż pełną smaku? Jeśli tak, to zapraszam Was na kofty (Köfte) - fantastyczne danie prosto z półwyspu Balkańskiego! Najczęściej przygotowuje się je z jagnięciny bądź baraniny, rzadziej z wołowiny. Ja postawiłam na delikatną jagnięcinę, pochodzącą z irlandzkich, zielonych pastwisk. Osobiście bardzo cenię sobie to mięso, bowiem posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, jest lekkostrawne, dietetyczne i bardzo smaczne. Kofty smakują wspaniale! Paleta aromatycznych przypraw nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający i lekki sos na bazie jogurtu greckiego oraz świeża, prosta sałatka. Wspaniały, lekki i aromatyczny obiad, który z pewnością przeniesie Was na Greckie wyspy!

Składniki

  • Kofty
  • 500 g mielonej jagnięciny *
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki oliwy Extra Vergine
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos tzaziki
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek długi
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra Vergine
  • Sałatka
  • 1 sałata rzymska
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki sera feta
  • Dodatkowo
  • 4 chlebki pita

Przygotowanie

  1. Kofty

    Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, miętę, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy na patyczkach do szaszłyków 8 zgrabnych, lekko podłużnych kotlecików.

    Sos tzaziki

    Ogórka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na pół godziny, aby ogórek puścił wodę. Do jogurtu dodajemy posiekaną miętę, odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.

  2. Sałatka

    Sałatkę rwiemy na mniejsze części. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokruszony ser feta. Lekko mieszamy.
    Grill elektryczny rozgrzewamy i lekko smarujemy jego powierzchnię oliwą. Grillujemy kofty po 3-4 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętajmy, aby zbyt długo ich nie grillować, ponieważ mięso będzie twarde. Tak przygotowane kofty podajemy z sałatką, sosem tzaziki oraz chlebkiem pita. Świetnie się tu sprawdzi również tortilla.

    Odnośniki

    *użyłam jagnięciny o zawartości 20% tłuszczu

    Uwagi dodatkowe
    - kofty można również przygotować na grillu ogrodowym
    - z tej porcji wyszło mi 8 niedużych koft

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 10 sierpnia
Najlepsze EVER!
Jagodzianka17 13 sierpnia
Rozumiem, że lubisz :)
fafiatko 16 sierpnia
bardzo :)
Składniki
  • Kofty
  • 500 g mielonej jagnięciny *
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki oliwy Extra Vergine
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos tzaziki
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek długi
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra Vergine
  • Sałatka
  • 1 sałata rzymska
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki sera feta
  • Dodatkowo
  • 4 chlebki pita
Składniki