Grillowana wątróbka drobiowa z oregano

Grillowana wątróbka drobiowa z oregano
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Wątróbka przygotowana w ten sposób jest bardzo aromatyczna i soczysta. Warto zrobić i spróbować, na pewno się nie zawiedziecie. Inspiracja zaczerpnięta ze Smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-watrobka-z-rusztu,106312,europa112.html Podczas sesji fotograficznej wspierał mnie mój trzyletni siostrzeniec :) Koniczynka to jego pomysł, bo przecież też taka trawka jak oregano ;)

Składniki

  • wątróbka drobiowa 800 g
  • boczek wędzony w plasterkach 300 g czyli 3 opakowania
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cebula 2 sztuki
  • ocet winny 2 łyżki
  • kilka gałązek świeżego oregano

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Wystudzoną cebulę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i marynujemy w occie winnym.
    Czas marynowania to 3- 4 godziny, więc trzeba ja przygotować wcześniej.

  2. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, oprószamy pieprzem. Na każdy kawałek wątróbki kładziemy gałązkę oregano, owijamy w plasterek boczku.
    Tak przygotowaną wątróbkę przekładamy na tackę aluminiową i smażymy na grillu 4- 5 minut z każdej strony. Podajemy z marynowaną cebulą.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 07 czerwca 2020
Ale apetyczne danie, nie pomyslalabym aby wykorzystac wątróbke na grillu.
Docherro 18 czerwca 2020
Mmmm...ale pyszności nawet tu mi pachnie grilem:)
SlodkoSlodka83 23 czerwca 2020
Taka wątróbka to dopiero musi smakować, super :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wątróbka drobiowa 800 g
  • boczek wędzony w plasterkach 300 g czyli 3 opakowania
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cebula 2 sztuki
  • ocet winny 2 łyżki
  • kilka gałązek świeżego oregano
Składniki