Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami

Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Filet z kurczaka pesto z rukoli nadziałam do którego jeszcze serek kremowy o smaku pesto i rukoli dodałam. Całość w folię aluminiową schowałam i na kształt walca uformowałam. Ziemniaki w oleju z solą, pieprzem obtoczyłam, świeżego lubczyku dołożyłam, w folię zawinęłam i za grillowanie się wzięłam. Pod koniec szparagi i pomidorki na grill dodałam i po kilku minutach gotowe już miałam. Roladki wyszły wyjątkowe, delikatne i kremowe, które z warzywami podałam i z rodziną się grillowanym daniem zajadałam.

Składniki

  • pesto:
  • 100 g świeżej rukoli,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sok z ½ cytryny,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • ponadto:
  • 100 g serka kremowego pesto i rukola,
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 3 gałązki pomidorków cherry,
  • garść świeżych zielonych szparagów,
  • świeży lubczyk,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie

  1. Pesto: do blendera wkładamy podkrojoną drobniej rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.

    Rolada z kurczaka, czas grillowanie ok. 30 min:

    Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy wzdłuż, aby uzyskać dwie duże, płaskie części (na kształt serca). Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na jednej z części mięsa nakładamy 2 łyżeczki serka kremowego, a następnie 3 łyżeczki przygotowanego pesto. Przykrywamy czystym płatem kurczaka i przekładamy na folię aluminiową wysmarowaną olejem. (patrz zdjęcia)

    W miejscu przecięcia układamy liście lubczyku. Filet zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek, delikatnie formułujemy kształt walca i dociskamy skręcone końcówki.

  2. Ziemniaki grillowane czas grillowanie ok. 30 min:

    Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej, dodajemy świeży lubczyk i szczelnie zawijamy w folię. Czas grillowania zależy od wielkości ziemniaków.

  3. Szparagi i pomidorki, czas grillowanie ok. 10 min w zależności od ich grubości:

    Szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałą część. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).

    Rada: szparagi powinny być zimne, po grillowaniu, będą chrupiące. Można je trzymać w lodówce lub na 10 min zalać wodą z kostkami lodu.

    Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ).

  4. Pomidorki skrapiamy olejem i całe gałązki grillujemy.

    Rada: ziemniaki i roladę grillujemy w pierwszej kolejności (folia będzie trzymać ciepło), warzywa na rożnie układamy na sam koniec.

    Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy z ziemniakami, szparagami i pomidorkami.

Składniki
  • pesto:
  • 100 g świeżej rukoli,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sok z ½ cytryny,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • ponadto:
  • 100 g serka kremowego pesto i rukola,
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 3 gałązki pomidorków cherry,
  • garść świeżych zielonych szparagów,
  • świeży lubczyk,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • olej rzepakowy.
Składniki