Grillowana pierś kurczaka z salsą truskawkową na szparagach gotowanych na parze

Grillowana pierś kurczaka z salsą truskawkową na szparagach gotowanych na parze
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Lekki, pyszny i kolorowy obiad gotowy w 5 minut - to możliwe. W gorący dzień, chyba nikt nie ma ochoty parować się w kuchni - można tego uniknąć. Wystarczy przez noc zamarynować mięso, a do jego przygotowania użyć grilla elektrycznego oraz parowaru do ugotowania dodatków.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • marynata do kurczaka(http://mylittlefoodsafari.blogspot.com/2021/06/marynata-do-dan-z-drobiu-i-ryb.html)
  • salsa:
  • 250 g dużych truskawek
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • marynowana czerwona cebula(http://mylittlefoodsafari.blogspot.com/2021/06/czerwona-cebula-marynowana-w-soli-i.html)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • pieprz kolorowy
  • opcjonalnie sól morska
  • gotowane szparagi:
  • 500 g zielonych szparagów
  • Sól morska

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kroimy na pół. Marynujemy około10-15 minut w marynacie, ale można zostawić na dłużej. Ja zostawiłam na noc.

    Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Układamy w parowarze. Lekko posypujemy solą. Parujemy 5 minut.

    Mięso wkładamy do nagrzanego grilla. Czas grillowania zależy od mocy grilla i wielkości mięsa. U mnie po 4 minutach mięso było gotowe.

    W czasie przygotowania mięsa i szparagów przygotowujemy salsę.
    Do marynowanej czerwonej cebuli dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser oraz truskawki i natkę pietruszki. Całość skrapiamy olejem rzepakowym oraz kolorowym pieprzem.

    Na ugotowanych szparagach układamy mięso. Na mięsie i szparagach wykładamy salsę. Salsa powinna się lekko zacieplić od mięsa i szparagów, dzięki czemu ser lekko się rozpuści, a truskawki będą wydawać się jeszcze słodsze i orzeźwiające.

Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • marynata do kurczaka(http://mylittlefoodsafari.blogspot.com/2021/06/marynata-do-dan-z-drobiu-i-ryb.html)
  • salsa:
  • 250 g dużych truskawek
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • marynowana czerwona cebula(http://mylittlefoodsafari.blogspot.com/2021/06/czerwona-cebula-marynowana-w-soli-i.html)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • pieprz kolorowy
  • opcjonalnie sól morska
  • gotowane szparagi:
  • 500 g zielonych szparagów
  • Sól morska
Składniki