Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill większości z nas kojarzy się z kiełbaską, kaszanką czy karkówką. Ja wolę lżejszą opcję dań z grilla. Świetnie nadają się do tego ryby. Makrela to ryba tłusta, mięsista i bardzo smaczna :) Warzywne szaszłyki dopełniają jej smak, a opiekane kromki chleba posmarowane ziołowym masłem i potarte świeżym czosnkiem dają całemu daniu świetne doznania smakowe. Polecam :)
duża miska, szpikulce do szaszłyków, grill
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 14
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Makrelę oprószyć od środka solą i pieprzem, nadziać gałązkami pietruszki, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Brokuł podzielić na różyczki, zagotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, odcedzić i zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie, odsączyć na ręczniku papierowym.
Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić na kwadraty. Cukinie pokroić w grubsze plasterki. Z pieczarek usunąć korzonki.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, posypać ziołami prowansalskimi, skropić obficie olejem lub oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawić na kilka godzin.
Przed grillowaniem wyciągnąć rybę na godzinę z lodówki, ponacinać w trzech miejscach skórę, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować olejem.
Warzywa nadziewać na szpikulce do szaszłyków na przemian, tak aby na końcu został brokuł.
Rybę ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla, piec, ale nie na dużym ogniu, obracając co jakiś czas, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Rybę w trakcie grillowania smarować olejem.
Szaszłyki grillować do miękkości warzyw, w trakcie smarować pozostałą ziołową marynatą.
Podawać z grzankami lub kromkami grillowanego chleba, natartego ziołowym masłem.