Grillowana kapusta i ziemniaki

Grillowana kapusta i ziemniaki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Grillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę ostrości, żeby kapusta nabrała smakowej wyrazistości.

Składniki

  • ziemniaki:
  • ziemniaki:
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeże igiełki rozmarynu,
  • kapusta:
  • 1 mała, młoda główka białej kapusty,
  • olej smakowy czosnek – bazylia,
  • pikantna przyprawa z chilli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ponadto:
  • świeże listki bazylii.

Przygotowanie

  1. ziemniaki grillowane:

    Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię.

    Układamy na ruszcie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków.

  2. kapusta grillowana:

    Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek – bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.)

    Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki.

Składniki
  • ziemniaki:
  • ziemniaki:
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeże igiełki rozmarynu,
  • kapusta:
  • 1 mała, młoda główka białej kapusty,
  • olej smakowy czosnek – bazylia,
  • pikantna przyprawa z chilli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ponadto:
  • świeże listki bazylii.
Składniki