Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Greckie trójkąty w cieście filo"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 316
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 279
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 316
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 279
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na łyżce masła. Dodaj szpinak, smaż 2 min. Przypraw solą i pieprzem. Wsyp pokruszone sery, wymieszaj. Ostudź. Szynkę pokrój w paseczki. Pomidory osącz z zalewy, drobno posiekaj. Oba wymieszaj z masą serowo-szpinakową.
Posmaruj jeden arkusz ciasta filo roztopionym masłem, na nim ułóż drugi arkusz ciasta. Podziel ciasto na pasy o szerokości ok. 12 cm (zazwyczaj wystarczy przeciąć arkusz ciasta wzdłuż na pół). Ciasto, którego nie używasz, nakryj wilgotną bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Nałóż łyżkę nadzienia w górnej części jednego paska ciasta i złóż róg tak, by powstał trójkąt, a róg ciasta przykrył nadzienie.
Dociśnij brzegi. Złóż jeszcze dwukrotnie, tworząc trójkątny pierożek. W taki sam sposób ulep pozostałe pierogi. Ułóż je na blasze, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 12–15 minut, aż pierożki się zrumienią.Źródło: Tina