Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj śródziemnomorską ucztę, inspirowaną greckimi smakami. Latem możesz przygotować kurczaka do pity na grillu w ogrodzie, zimą – na grillowej patelni lub w piekarniku. Greckie pity z kurczakiem to fast food w najlepszym wydaniu: prosty, pyszny i zdrowy! Musisz spróbować.
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 65
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 65
Składniki
Przyrządź marynatę do kurczaka. W misce wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, dolej sok z cytryny oraz oliwę, a następnie połącz składniki ze sobą. Pokrój kurczaka w kostkę o długości około 2 cm i wrzuć mięso do marynaty. Odstaw całość do lodówki na 2 godziny.
Namocz 6 patyczków do szaszłyków w ciepłej wodzie, po czym nabijaj na nie kawałki kurczaka, a następnie wrzuć na zewnętrzny grill lub patelnię. Obracaj szaszłyki w trakcie grillowania.
W małej misce połącz jogurt z majonezem – możesz użyć samego jogurtu. Dodaj startego na tarce ogórka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz. Możesz dodać posiekane, świeże zioła.
Podgrzej chlebki pita na patelni z dwóch stron. Będą gotowe, gdy zwiększą swoją objętość. Rozetnij chlebki i lekko posmaruj sosem jogurtowym, ułóż listki sałaty lub rukoli, pokrojone na połowy pomidorki, pociętą w piórka cebulę, plasterki ogórka oraz kawałki kurczaka. Podawaj od razu po złożeniu.