Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grecka musaka na cieście filo"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Bakłażany pokroić w plasterki, posypać solą, odstawić. Gdy puszczą sok, opłukać je i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czerwoną paprykę i peperoni pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, poodrywać listki od gałązek. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Zeszklić na niej czosnek. Dołożyć plasterki bakłażanów. Smażyć około 5 minut. Zdjąć z patelni. Do tłuszczu ze smażenia dolać 2 łyżki oliwy.
Włożyć paprykę i mielone mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe). Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Lekko posolić. Podlać bulionem. Gotować około 5 minut. Ponownie na patelnię włożyć bakłażany. Dodać listki natki. Doprawić do smaku. Ciasto filo rozdzielić na 4 płaty. Każdy złożyć 4 razy na prostokątny placek. Ułożyć w żaroodpornych foremkach posmarowanych olejem.
Na każdy placek nałożyć porcję mięsnego farszu. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12 minut. Przed podaniem udekorować papryczkami peperoni.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco