Grecka musaka

Przepis dnia 2010-12-14
Grecka musaka
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
smaczne i syte

Składniki

  • bakłażany, 2
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • oliwa, 6 łyżek
  • cebula, 2
  • czosnek, 2 ząbki
  • mielona wołowina lub jagnięcina, 400 g
  • pomidory pokrojone z puszki, 250 ml
  • ziemniaki sałatkowe, 750 g
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • jogurt grecki, 200 g
  • jajka, 4
  • oregano, 1 łyżka
  • tymianek, 1 łyżka
  • owczy ser, 100 g
  • ementaler tarty, 100 g

Przygotowanie

  1. Pokroić bakłażany w plastry, posolić i moczyć w wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni i odłożyć.

  2. Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek i cebulę smażyć 5 minut. Dodać mięso mielone, smażyć aż zbronzowieje. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić bez przykrycia aż prawie cały płyn wyparuje.

  3. Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plastry! Rozgrzać 2 łyżki oliwy smażyć z obu stron po 2 minuty.

  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Nasmarować oliwą naczynie żaroodporne, obsypać dno bułką tartą, ułożyć plastry bakłażanów na dnie naczynia. Układać warstwy ziemniaków na przemian z mięsem mielonym. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki.

  5. Wymieszać jogurty, jajka, i zioła, przyprawić solą pieprzem. Włożyć mieszaninę na wierzch ziemniaków, ser owczy drobno pokruszyć, posypać zapiekankę nim i tartym ementalerem. Piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny, aż zapiekanka się przyrumieni. Podawać na gorąco. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (11)

kuchcik2 13 grudnia 2010
Przepis prawie doskonały oprócz tego, że pomidory bez skórki pokrojone w plastry sa lepsze od tych z puszki i... Czytaj całość »
Przepis prawie doskonały oprócz tego, że pomidory bez skórki pokrojone w plastry sa lepsze od tych z puszki i moussaka powinna być BEZ ZIEMNIAKÓW. Warstwy z podsmażonego bakłażana i na wierzch też bakłażan. Pozatem super. Spróbuj i sama zobaczysz, że ziemniaki są zupełnie niepotrzebne. Zdjęcie bardzo apetyczne. Pozdrawiam:)
IziGrecja 14 grudnia 2010
troszke inna niz ja robie ... ale i tak pycha :)
camellia 14 grudnia 2010
ciekawy przepis,ale to nie jest musaka grecka
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bakłażany, 2
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • oliwa, 6 łyżek
  • cebula, 2
  • czosnek, 2 ząbki
  • mielona wołowina lub jagnięcina, 400 g
  • pomidory pokrojone z puszki, 250 ml
  • ziemniaki sałatkowe, 750 g
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • jogurt grecki, 200 g
  • jajka, 4
  • oregano, 1 łyżka
  • tymianek, 1 łyżka
  • owczy ser, 100 g
  • ementaler tarty, 100 g
Składniki