Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka z jabłkami"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 125
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 108
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 106
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 125
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 108
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 106
Składniki
Golonki umyć, opalić (jeśli trzeba), gotować godzinę w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim. Przełożyć golonki do brytfanny wysmarowanej łyżką smalcu, obsypać majerankiem, skropić wywarem z gotowania. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Cebulę i jabłka pokroić w półplasterki (zostawić ich trochę do dekoracji). Na reszcie smalcu zeszklić cebulę, dodać kapustę, pieprz, sól, trochę wody i dusić 30 min. Dodać jabłka i dusić jeszcze 5 min. Golonkę podać na kapuście, udekorować półplastrami jabłek.
Skrapianie mięsa sosem wytopionym podczas pieczenia zapewni soczystość dania. Sosu jest za mało? Można użyć bulionu.
ok. 120 minŹródło: Twoje Imperium