Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Golonki oczyść, umyj, wytrzyj do sucha. Cebulę obierz. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju: oczyść, obierz, opłucz.
Zagotuj ok. 2 l itry wody. Do wrzątku włóż cebulę i włoszczyznę. Dodaj listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Dołóż golonki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem około godziny.
Golonki wyjmij z wywaru, przestudź. Posyp ziołami. Ułóż w brytfance. Piecz ok. 40 minut w 180°C.
Jabłka razem ze skórką, pokrój na cząstki, oczyść z pestek. Cukier rozpuść w 1/3 szklanki wywaru. Polej tym golonki. Obłóż je pokrojonymi jabłkami. Piecz jeszcze 20 minut w temp. 200 °C. Podawaj np. na kwaszonej kapuście.Źródło: Naj