Golonka z indyka w warzywno-musztardowym sosie

Golonka z indyka w warzywno-musztardowym sosie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: oldfork
.

Składniki

  • .

Przygotowanie

  1. 4 nieduże golonki z indyka
    3 marchewki
    3 pietruszki
    1/2 korzenia selera
    30 dag pieczarek
    gałązka lubczyku
    gałązka selera
    1/2 pęczka koperku
    1 liść laurowy
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżeczka bulionu (np. takiego ) lub 1 kostka rosołowa
    1 łyżka śmietany
    2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    2 łyżeczki musztardy francuskiej,
    sól, pieprz

  2. Umyte golonki dokładnie osuszamy. W dużym rondlu lub garnku rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i obsmażamy golonki na złoto z każdej strony. W tym czasie obieramy marchewki, pietruszki, selera i kroimy w słupki (ewentualnie, ale to już nie będzie to, ścieramy na grubych oczkach tarki).
    Gdy golonki są już obsmażone wyjmujemy je z rondla i na pozostałym tłuszczu przez ok 3-5 min podsmażamy warzywa. Zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy bulion, lubczyk, gałązkę selera, liść laurowy i pieprz. Wkładamy wcześniej obsmażone golonki, Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu przez ok 40-50 min. Czas duszenia musimy dostosować do wielkości golonek- muszą być po prostu miękkie.
    Następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy kolejne 10 min.
    Łączymy śmietanę, z musztardami i wlewamy do warzyw. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, oraz dodajemy drobno posiekany koperek. Dusimy dosłownie przez chwilę.
    Podajemy z ziemniakami z wody.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 03 czerwca 2017
Przepyszne mięsko <3
Składniki
  • .
Składniki