Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Golonka w glazurze"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Pietruszkę, marchewki oraz por myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Golonki opalamy nad ogniem, myjemy, układamy w garnku i zalewamy wodą (tak, by je przykrywała). Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Dodajemy pokrojone warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Solimy i wlewamy piwo. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin.
Przygotowujemy glazurę. W miseczce łączymy miód, musztardę, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 6-7 łyżek bulionu z gotowania golonki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji
Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nacinamy skórkę i smarujemy je glazurą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220o C i zapiekamy ok. 35 min – aż skórka będzie brązowa i przypieczona. Podczas pieczenia co kilkanaście minut polewamy golonki sosem gromadzącym się na dnie naczynia.
(bez czasu gotowania i pieczenia): 20 minut; Porcja: 750 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie