Golonka pieczona

Przepis dnia 2011-08-07
Golonka pieczona
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Panek
Znakomita ,,przystawka" pod zakrapianą męską zasiadkę.

Składniki

  • golonka wieprzowa, 2 sztuki
  • jasne piwo, 1 puszka
  • olej
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Do garnka z wodą osoloną dwiema łyżkami stołowymi soli należy wrzucić 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i około 10-15 ziaren czarnego pieprzu, następnie umieścić tam uprzednio oczyszczone golonki i pozostawić na okrągłą dobę w chłodnym miejscu.

  2. Po wyjęciu golonek z wody należy je z grubsza opłukać i natrzeć mieszanką przypraw takich jak sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka i pozostawić na 4 godziny w lodówce.

  3. Wyjęte z lodówki golonki włożyć do rękawa, wlewając doń pół puszki piwa i odrobinę oleju roślinnego, zawiązać rękaw i piec przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

  4. Osobiście preferuje serwowanie takiej golonki z ziemniakami i surówką z białej kapusty przy kieliszku dobrego bimbru, smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

babciaaneczka 03 sierpnia 2011
Bardzo ciekawy sposób na golonkę, muszę wypróbować, pozdrawiam
MARIO84 03 sierpnia 2011
Przepis bajka. Dobry pomysł zarówno na golonkę jak i bimber:)
nana 03 sierpnia 2011
a, przepis na bimber....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • golonka wieprzowa, 2 sztuki
  • jasne piwo, 1 puszka
  • olej
  • przyprawy
Składniki