golonka mini pieczona

golonka mini pieczona
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Golonka warta grzechu. Przepis M.Kuronia.

Składniki

  • 2 małe golonki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • główka czosnku
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 łyżeczek soli
  • Marynata : 4 łyżki musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek wywaru z gotowania golonki

Przygotowanie


  1. Przygotowałem solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlałem około 1,5 l zimnej wody. Dodałem obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość wymieszałem do rozpuszczenia się soli. Golonki zanurzyłem w marynacie. Naczynie za foliowałem i odstawiłem na 48 godzi do lodówki.
    Po 48 godzinach mięso wyjąłem z marynaty. Przełożyłem do garnka, zalałem świeżą wodą, dodałem taki sam zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw jak do marynaty oraz pozostałe 2 łyżeczki soli. Gotowałem na małym ogniu 120 minut.
    Po ugotowaniu golonki przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Wymieszałem składniki bejcy, posmarowałem nią golonki. Zapiekałem 150min. w temperaturze 160 stopni C.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 09 stycznia
Mini pyszności <3
Obserwator 12 stycznia
to prawda :)
Składniki
  • 2 małe golonki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • główka czosnku
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 łyżeczek soli
  • Marynata : 4 łyżki musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek wywaru z gotowania golonki
Składniki