Golonka

Golonka
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
na długie, zimowe popołudnia

Składniki

  • 2 golonki przednie
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • woreczek mrożonych grzybów leśnych
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • kminek, sól, pieprz,ziele angielskie, lisć laurowy
  • szklanka piwa jasnego

Przygotowanie

  1. Golonkę ugotować (ok 1,5 godz) w wodzie z dodatkierm soli, pieprzu, ziela ang.i liścia laurowego- wystudzić. Cebulę pokrojoną w talarki i grzyby podsmażyć na oleju , następnie dodać kapustę kiszoną, kminek , pieprz, ewentualnie sól - gotować pod przykryciem ok.1,5 godz.podlewając wodą - na sam koniec płyn odparować i zesmażyć kapustę. Ugotowane golonki wyluzować z kości, mocno przypiec na oleju z obu stron a następnie wlać piwo i odparować płyn . Można podawać z chlebem lub ziemniakami, typowe, polskie i pyszne.

Komentarze do przepisu (3)

mamakacperka4 02 października 2009
Zrobiłam, fajna goloneczka :)
smakoszka30 25 stycznia 2010
Mojemu mężowi na pewno to danie przypadnie do gustu :)
smakoszka30 25 stycznia 2010
Mojemu mężowi o danie z pewnością przypadnie do gustu :)
Składniki
  • 2 golonki przednie
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • woreczek mrożonych grzybów leśnych
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • kminek, sól, pieprz,ziele angielskie, lisć laurowy
  • szklanka piwa jasnego
Składniki