Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki ziemniaczano- gryczane"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1359
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1359
Składniki
Grzyby namaczam przez noc. Kapustę obgotowuję, aż liście zmiękną. 2. Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Studzę. Grzyby siekam (wodę po ich moczeniu zachowuję).
Ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję cebulę, surową kaszę, grzyby, jajko, przyprawy. Masa jest rzadka, ale kasza wchłonie nadmiar płynu.
Masę nakładam porcjami na liście, zwijam gołąbki. Układam je w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą z moczenia grzybów ze szklanką bulionu. Piekę pod przykryciem w temp. 190oC 60-70 min. Sos zagęszczam mąką ze śmietaną.
90 min • Porcja 168 kcal • Koszt porcji ok. 1,20 zł • Przepis na 6 porcji.Źródło: Kobieta i życie