Gołąbki ziemniaczane po lwowsku

Gołąbki ziemniaczane po lwowsku
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Netka34
Gdy przyjezdzam do Mamy, czesto bierze nas na wspomnienia z przeszlosci, rowniez kulinarne. Babcia pochodzila ze Wschodu, spod Lwowa, z Kresow. Jako dziecko wychowalam sie na tej kuchni. Dzis proponuje golabki ziemniaczane, czyli danie tanie, wegetarianskie, szalenie smaczne i aromatyczne! Kazdy raz w zyciu musi sprobowac, bo pozniej i tak sie uzalezni:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Kapuste sparzamy, jak do golabkow zwyklych, jesli liscie maja grube nerwy, scinamy, nie uszkadzajac liscia.

  2. ZIemniaki i cebule trzemy na tarce lub maszyna jak na placki ziemniaczane, na malym oczku. Dodajemy do masy cale jajo, sol i pieprz. Zageszczamy maka, ile...tak jak z plackami,nie za geste, by potem golabki nie byly twarde, na 2 kg ziemniakow ok szklanke.

  3. Spód brytfanki wykladami liscmi kapusty, tymi brzydszymi.

  4. Zaczynamy zwijanie, generalnie to tak samo, jak zwykle golabki, lecz poniewaz ta masa jest dosc rzadka, zajecie jest niewdzieczne. Na lisc kladziemy 2-3 lyzki masy, delikatnie zawijamy nie za ciasno, gdyz wszystko wyplynie. Kladziemy do brytfanki nie przejmujac sie tym, jesli z jednej strony np lisc sie otworzy i wyplynie odrobine masy, nie szkodzi.

  5. Ostatnia warstwe przykrywamy liscmi, ktore zostaly z kapusty, i zalewamy z gory wszystko szklanka wody z olejem lub wywarem rosolowym z odrobina oleju (2 lyzki).

  6. Do wczesniej nagrzanego do 200stopni piekarnika wstawiamy przykrta brytfanke, zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ok 100 min, by gora byla rumiana, mozna sprawdzic drewnianym patyczkiem, jesli wchodzi z latwoscia, to jest gotowe.

  7. Podajemy z gesta smietana, lub twarogiem.

  8. P.S. Nie odlewamy plynu, jesli ziemniaki sa ''''wodniste'''', nie przejmujemy sie, jesli z golabka saczy sie masa, to wszystko i tak sie pieknie zapiecze.

Komentarze do przepisu (8)

Jagoda50 18 kwietnia 2011
Czasami robie takie ziemniaczane gołabki ale ziemniaki odciskam tak jak na kartacze,a do ziemniaków dodaje ... Czytaj całość »
Czasami robie takie ziemniaczane gołabki ale ziemniaki odciskam tak jak na kartacze,a do ziemniaków dodaje troche usmazonego boczku z cebulką ,sól i pieprz.Doskonale smakuja z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Konto usunięte 18 kwietnia 2011
Ciekawe... Wpisuję do ulubionych, do wypróbowania w nieco późniejszym okresie.
Netka34 18 kwietnia 2011
zgadza sie, ale nie odsaczone sa delikatniejsze ze wzgl na plyn, odcisniete sa zbyt twarde. orygnialny przepis zza... Czytaj całość »
zgadza sie, ale nie odsaczone sa delikatniejsze ze wzgl na plyn, odcisniete sa zbyt twarde. orygnialny przepis zza Buga, wersja biedna jest bez sosow, Twoje musza byc galicyjskie:) i na pewno kiedys na ten z pieczarkami sie skusze, pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki