gołąbki ze śliwkami

gołąbki ze śliwkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewusssia
gołąbki ze śliwkami powstały przez przypadek.są świetne.

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 2 woreczki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • około 50g suszonych śliwek
  • natka pietruszki
  • sól,pierz
  • majeranek
  • 1 cebula
  • około 1 litr bulionu

Przygotowanie

  1. Liście kapusty włoskiej gotujemy we wrzątku kilka minut, żeby były miękkie i elastyczne. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.Śliwki drobno kroimy.

  2. Do dużej miski włożyć mięso mielone, wymieszać z przyprawami, dodać kaszę oraz śliwki,cebule i natkę. Całość dokładnie wymieszać.Rozkładamy sparzone liście kapusty, odciąć "zgrubione nerwy" nakładamy farsz i zawijamy.

  3. 2-3 surowe oddzielone wcześniej liście kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego .Na nich ułożyć gołąbki. Zalać bulionem.Piec pod przykryciem 45minut, odkryć, i piec już bez przykrycia jeszcze 15 minut do lekkiego zarumienienia kapusty

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 21 stycznia 2019
Lubie takie polaczenia. Na pewno smakuja.
pelen_brzuszek 21 stycznia 2019
ciekawe zestawienie :)
Składniki
  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 2 woreczki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • około 50g suszonych śliwek
  • natka pietruszki
  • sól,pierz
  • majeranek
  • 1 cebula
  • około 1 litr bulionu
Składniki