Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: gvlba
To danie dla wegetarian ale nie tylko,wystarczy dodac boczek(ja zazwyczaj robie pół na pół).Gołąbki są ponadczasowe,a takie z ziemniakami pamiętam z dzieciństwa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciąć głąb.Kapustę włożyć do dużego garnka i gotować ok 15 min aby się sparzyła.Kapustę wyjąc,ostudzić,oddzielać od niej liście usuwając ''''''''nerwy'''''''' małe lub uszkodzone liście zostawić.Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach,przełożyć do sitka i odcisnąć sok z ziemniaków.Ziemniaki wymieszać z bułką tartą,jajkiem i przyprawami.Farsz układać w liściach kapusty,zakładając boki farszu do środka i zrolować.Do głębokiego garnka wyłożyć pozostałe liście kapusty,ułożyć na nich gołąbki,zalać ok 2 szklankami bulionu.Gotować ok 30 min pod przykryciem

  2. Do masy ziemniaczanej można również dodać podsmażony boczek.Będą równie pyszne

Komentarze do przepisu (3)

kalakiria 05 marca 2010
U mnie zawsze jada się farsz z ryżu (albo kaszy) z mielonym mięsem... z ziemniakami chyba nigdy nie jadłam...... Czytaj całość »
U mnie zawsze jada się farsz z ryżu (albo kaszy) z mielonym mięsem... z ziemniakami chyba nigdy nie jadłam... czas wypróbować :)
embepe13 05 sierpnia 2011
Coś nie tak, przez rozerwany kawałek liścia wyraźnie widać ryż.....;)
embepe13 05 sierpnia 2011
Ryż Ci wyłazi przez rozerwany liść. Chyba że te ziemniaczki takie białe ;)
Składniki
Składniki