Gołąbki z sosem jabłkowo pomidorowym

Gołąbki z sosem jabłkowo pomidorowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pomimo tego, że muszę trzymać dietę, może nie całkowicie bezmięsną, to na pewno nie pogardzę tym wyśmienitym, polskim daniem. To chyba jedna z wielu charakterystycznych potraw kuchni środkowoeuropejskiej. Oczywiście modyfikacji i sposobu podania jest wiele, wszystko zależy od preferencji smakowych. Tym razem tradycyjne danie podałem z sosem jabłkowo-pomidorowym, co nadaje daniu charakteru i niesamowitego aromatu. Zapraszam do skosztowania. <AG>

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 250 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka estragonu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Liście wycinamy, lekko sparzamy.



    Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.





    Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, podsmażamy, zalewamy sokiem jabłkowym i passatą. Dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu.



    Sosem zalewamy gołąbki, zapiekamy 45 minut w temperaturze 180°C

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 25 kwietnia
Na szczęście żądnej diety trzymać nie muszę i jem wszystko...
W przepisie chciałeś podać 300 mil. mętnego... Czytaj całość »
Na szczęście żądnej diety trzymać nie muszę i jem wszystko...
W przepisie chciałeś podać 300 mil. mętnego soku jablkowego, prawda?
Gołąbki spoko, ja jednak dodaję więcej przypraw: trochę majeranku np. i czosnku, ale jak kto woli:-)
kuchmariola63 26 kwietnia
Muszę zrobić z takim sosem :)
konhambos 16 maja
rewelacja!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 młoda kapusta
  • 250 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka estragonu
  • Sól, pieprz
Składniki