Gołąbki z pieczoną gęsiną i wieprzową łopatką:

Gołąbki z pieczoną gęsiną i wieprzową łopatką:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: helenapon
Gorąco polecam użyć do gołąbków zdrowego mięsa z pieczonej gęsi. Nie bójmy się także dodać do ryżu wytopionego tłuszczu gęsiego.Smak WAS przyjemnie zaskoczy.

Składniki

  • 2 średnie główki kapusty
  • 3 szklanki ryżu (ilość przed ugotowaniem)
  • 1,5 kg mięsa z pieczonej gęsi
  • 70 dag wieprzowej łopatki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • duże lub 2 małe całe jajka
  • 5 łyżek wytopionego tłuszczu z gęsi
  • sól, pieprz, mielone (suszone) pomidory z ziołami do smaku

Przygotowanie



  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i parzyć, odrywając kolejne liście.
    Ostrym nożem ściąć gruby "nerw".
    Ryż po przepłukaniu wrzucić na gorącą , lekko osoloną wodę i gotować tylko przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem.
    Cebulę drobno pokroić i "zeszklić" na dowolnym tłuszczu (ja użyłam dwóch łyżek tłuszczu z gęsi).
    Upieczoną gęś obrać z kości i skóry. Zmielić razem z łopatką. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i zmielonymi, suszonymi pomidorami.Wbić całe jajko. Wlać roztopiony tłuszcz z pieczonej gęsi. Ponownie wymieszać.
    Formować gołąbki. Układać w szerokim garnku z grubym dnem, wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem. Całość posolić i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
    Podawać z ulubionym sosem.

Komentarze do przepisu (6)

KORAL 09 stycznia 2019
Smakowicie wyglądają :)
Nevermore 09 stycznia 2019
O kurcze, takie to muszą świetnie smakować, pycha :)
kuchmariola63 10 stycznia 2019
Tłuszcz i mięso z gęsi są najzdrowsze i bardzo smaczne. Często smażę skwarki i robię smalec z gęsi. Mięsko... Czytaj całość »
Tłuszcz i mięso z gęsi są najzdrowsze i bardzo smaczne. Często smażę skwarki i robię smalec z gęsi. Mięsko to rarytas :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 średnie główki kapusty
  • 3 szklanki ryżu (ilość przed ugotowaniem)
  • 1,5 kg mięsa z pieczonej gęsi
  • 70 dag wieprzowej łopatki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • duże lub 2 małe całe jajka
  • 5 łyżek wytopionego tłuszczu z gęsi
  • sól, pieprz, mielone (suszone) pomidory z ziołami do smaku
Składniki