Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Wegańskie gołąbki z farszem z ryżu i pieczarek. Proporcje na około 12 szt.

Składniki

  • Ryż dowolnego rodzaju 200 g
  • Cebula biała 1 szt.
  • Olej do smażenia 5 łyżek
  • Pieczarki 500 g
  • Cząber suszony opcjonalnie 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do zup w płynie 2-3 łyżki
  • Biała kapusta mała 1 szt.
  • Pomidory 6 szt. opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.

  3. Pieczarki obrać, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na grube plastry, dodać do cebuli, doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz cząbrem i dusić aż odparuje cała woda, która na początku duszenia wypłynie z pieczarek.

  4. Uduszone pieczarki wymieszać z ryżem.

  5. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty. Kiedy wierzchnie liście zmiękną i staną się lekko szkliste, zdjąć je. Kapustę ponownie włożyć do wody i w ten sam sposób po chwili gotowania zdjąć kolejne liście.

  6. Do tej ilości farszu potrzebne będzie około 12 liści na gołąbki i 3 do przykrycia ich w naczyniu do zapiekania.

  7. Farsz podzielić na około 12 części. Każdą z nich kłaść na liść kapusty i zawinąć. Grubsza część liścia powinna znaleźć się w środku gołąbka.

  8. Gołąbki układać warstwami w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Każdą warstwę skropić przyprawą do zup.

  9. Ostatnią warstwę przykryć trzema odłożonymi liśćmi z etapu 6. Naczynie, w którym się znajdują można przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

  10. Gołąbki piec w temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez 90 minut.

  11. Jeżeli wybieracie opcję z sosem ze świeżych pomidorów, proponuję przygotować najprostszy sos na świecie. Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki i z dodatkiem soli dusić pod przykryciem na patelni aż zmiękną. To wszystko :)

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 20 listopada 2020
Przecież na fotce to nie są żadne zapiekane gołąbki ,lecz zaparzone tylko ,z sosem pomidorowym ze skorka... Czytaj całość »
Przecież na fotce to nie są żadne zapiekane gołąbki ,lecz zaparzone tylko ,z sosem pomidorowym ze skorka chyba... Czemu nie zamieszczacie Państwo własnych zdjęć>
Przepis świetny !
ekspresjawkuchni 20 listopada 2020
Przepis świetny, zdjęcie moje, komentarz nietrafiony. Pozdrawiam.
KulinarnaChwila 21 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • Ryż dowolnego rodzaju 200 g
  • Cebula biała 1 szt.
  • Olej do smażenia 5 łyżek
  • Pieczarki 500 g
  • Cząber suszony opcjonalnie 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do zup w płynie 2-3 łyżki
  • Biała kapusta mała 1 szt.
  • Pomidory 6 szt. opcjonalnie
Składniki