Gołąbki z młodej włoskiej kapusty w sosie pieczarkowym

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty w sosie pieczarkowym
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Gołąbki... same lecą do gąbki. Szczególnie te z młodej, włoskiej kapusty. Na taką kapustę czekam cały rok. Już jest! można wybrać główkę, która jest na tyle duża i zwięzła, że jej liście nadają się już do zawinięcia gołąbków. Wbrew pozorom danie jest trochę skomplikowane i czasochłonne, ale efekt ....

Składniki

  • włoska kapusta - duża główka
  • rostbef wołowy z kością - ok. 50 dag
  • karkówka lub łopatka wieprzowa - ok. 50 dag
  • ryż - szklanka
  • cebula
  • jajko
  • czosnek - 2 ząbki
  • jarzyny na wywar
  • sól, pieprz, ziele angielskie (3 ziarna), listek laurowy, pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • oliwa z oliwek (6 - 7 łyżek)
  • papryka słodka w proszku
  • pieczarki - ok. 30 dag
  • zielona cebulka - pęczek
  • mąka pszenna - 2 - 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wywar - umyty rostbef włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Po ok. 10 minutach, jak na wierzch wypłynie piana (można ją zdjąć, ale po co?) wrzuć obrane warzywa i przyprawy. gotuj na wolnym ogniu ok. 70 - 80 minut. Możesz pod koniec gotowania dodać szczyptę (maleńką) startej gałki muszkatołowej.

  2. Ugotuj ryż - 1 porcja ryżu - 3 porcje wody.
    Z kapusty obierz zewnętrzne liście, wykrój głąb i zalej w garnku wrzątkiem. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij z garnka i rozbierz na pojedyncze liście.
    Mięso z wywaru (rostbef), łopatkę (surową), cebulę i ew. 2 - 3 pieczarki rozdrobnij w malakserze. Do masy dołóż jajko, wyrób dokładnie ręką i wymieszaj z wystudzonym, ugotowanym ryżem - również rękami. Dopraw do smaku.

    Kładź na poszczególnych liściach 1 - 2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liści), zawiń dokładnie i układaj na wysmarowanej oliwą lub olejem blasze do pieczenia. Posyp obficie papryką, podlej wywarem i piecz w temperaturze 190 - 200 st C ok. godziny. Po 45 minutach odwróć gołąbki i ew. podlej jeszcze wywarem.

  3. Przygotuj sos - pieczarki, dość drobno pokrojone podsmaż na oliwie (oleju), do zrumienionych dolej trochę wody i duś pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie. Dolej chochlę wywaru podduś chwilę. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i dolej do pieczarek. wymieszaj dokładnie, dołóż drobno posiekaną zieloną cebulkę i dopraw do smaku.
    Gołąbki podawaj polane sosem pieczarkowym.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 17 lipca 2013
bez oliwy ,na pewno beda super ,po co oliwa jest inny tłuszcz.
oliwa zepsuje smak!
Wiech_K 18 lipca 2013
Jestem fanatykiem używania oliwy, wręcz ekstremistą! :-) Z pewnością masz rację, ale trochę tłuszczu trzeba... Czytaj całość »
Jestem fanatykiem używania oliwy, wręcz ekstremistą! :-) Z pewnością masz rację, ale trochę tłuszczu trzeba dać, bo inaczej gołąbki będą suche.
maxymil 18 lipca 2013
gołąbki palce lizać ,tylko ten tłuszcz nie potrzebny ,polecam do farszu dodać obrane ze skórki i drobno... Czytaj całość »
gołąbki palce lizać ,tylko ten tłuszcz nie potrzebny ,polecam do farszu dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone dojrzałe pomidory ,wtedy nie będą za suche a smakują znakomicie,pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • włoska kapusta - duża główka
  • rostbef wołowy z kością - ok. 50 dag
  • karkówka lub łopatka wieprzowa - ok. 50 dag
  • ryż - szklanka
  • cebula
  • jajko
  • czosnek - 2 ząbki
  • jarzyny na wywar
  • sól, pieprz, ziele angielskie (3 ziarna), listek laurowy, pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • oliwa z oliwek (6 - 7 łyżek)
  • papryka słodka w proszku
  • pieczarki - ok. 30 dag
  • zielona cebulka - pęczek
  • mąka pszenna - 2 - 3 łyżki
Składniki