Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Gołąbki z liści młodej kapusty, faszerowane mielonym mięsem wieprzowym z ryżem, ugotowane w sosie pomidorowym.

Składniki

  • liście sparzone z młodej kapusty 22 szt.
  • mięso mielone (wieprzowe) 2 kg
  • ryż 30 dag
  • koncentrat pomidorowy 300 ml
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • pasta rosołowa 2-3 łyżki
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren

Przygotowanie

  1. Z doprawionego solą i pieprzem mięsa i ugotowanego ryżu przygotowujemy farsz do gołąbków.

  2. Z liści sparzonych odcinamy grubszą część liścia, nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.

  3. Pokrojoną, pozostałą kapustą wykładamy dno brytfanny, posypujemy suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i ziem angielskim. Na tak przygotowane dno brytfanny układamy gołąbki, dodajemy pastę rosołową i zalewamy 4 litrami wody.

  4. Gotujemy pod przykryciem 60 minut, do miękkości kapusty. Jeżeli kapusta będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy sos do smaku, gotujemy kilka minut.

  5. Smacznego!!!

Składniki
  • liście sparzone z młodej kapusty 22 szt.
  • mięso mielone (wieprzowe) 2 kg
  • ryż 30 dag
  • koncentrat pomidorowy 300 ml
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • pasta rosołowa 2-3 łyżki
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren
Składniki