Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MEGI110278
Młode warzywa są fantastycznie delikatne,więc smak gołąbków z młodej kapusty w towarzystwie młodej włoszczyzny jest niezastąpiony ! ! !

Składniki

  • duuuża główka młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (np.z łopatki)
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny,lubczyk
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • 2 jajka,sól,pieprz
  • przecier pomidorowy z własnej spiżarni ;-)
  • 3 młode cebule
  • 2 łyżki mąki + szkl wody

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę dokładnie umyć.Posiekać natkę,1 cebulę,1 gałązkę selera i lubczyku.Mięso połączyć z jajami,ryżem,zieleniną i przyprawami.Odstawić do lodówki.W tym czasie sparzyć i obrać lub najpierw obrać i sparzyć kapustę...zależy od kapusty ;-).Na liście nakładać farsz i zawijać w gołąbki.

  2. Na dno rondla/garnka ułożyć kilka liści kapusty,potem rozłożyć włoszczyznę,a na tym wszystkim gołąbki i pokrojoną w półplasterki cebulę oraz posiekaną zieleninę.Zalać wodą,posolić i dusić na małym ogniu ok 30 min.Kiedy kapusta zmięknie wlać przecier pomidorowy i zrobić zaprawkę (2 łyżki mąki + szkl wody) Dusić jeszcze ok 10 min,aż sos zgęstnieje.

  3. Zamiast przecieru można dodać przesmażone świeże pomidory ;-)

  4. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (10)

leopard28 21 czerwca 2012
ale bym sobie zjadl ale dziek itobie w nast tyg zrobie sobie wlasnie goląbki pozdrawiam
Konto usunięte 21 czerwca 2012
to jest niebo w gębie , gołąbki z młoda kapustą -PO PROSTU PYCHOTA.
Konto usunięte 21 czerwca 2012
Wszystkiego najlepszego z okazji 100-nego przepisu.Gratuluję i pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • duuuża główka młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (np.z łopatki)
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny,lubczyk
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • 2 jajka,sól,pieprz
  • przecier pomidorowy z własnej spiżarni ;-)
  • 3 młode cebule
  • 2 łyżki mąki + szkl wody
Składniki