gołąbki z młodej kapusty

gołąbki z młodej kapusty
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Składniki

  • młoda kapusta - 1 główka
  • mięso mielone wołowe - 500 g
  • ryż ugotowany - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • pomidory krojone - 1 duża puszka 500 g
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • woda z parzenia kapusty - pół szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W sporej misce wymieszać mięso mielone z ugotowany ryżem. Cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać do farszu. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i majeranek. Masę dobrze wyrobić.

  2. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka z wrzącą wodą. Sparzyć liście, kolejno ściągając te, które odchodzą. Odkładać na talerz.

  3. Ze sparzonych liści wycinać zgrubienia, następnie nakładać po łyżce farszu i zwijać gołąbki.

  4. Krojone pomidory zblendować z koncentratem, wodą z parzenia kapusty, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos ma być dosyć gęsty, ponieważ w trakcie pieczenia gołąbki puszczą soki, rozrzedzając go.

  5. Na dno dużego żaroodpornego naczynia wylać około szklankę sosu. Układać ciasno gołąbki łączeniem do dołu. Zalać resztą sosu pomidorowego.

  6. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 godziny.

  7. Podawać polane sosem i posypane koperkiem. Sos można zaprawić śmietaną.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • młoda kapusta - 1 główka
  • mięso mielone wołowe - 500 g
  • ryż ugotowany - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • pomidory krojone - 1 duża puszka 500 g
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • woda z parzenia kapusty - pół szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz
Składniki