Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Gołąbki z młodej kapusty

Składniki

  • Młoda kapusta 1,5 kg
  • Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka)
  • Ryż 200 g
  • Cebula
  • Olej 4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.

    W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy kapustę i po ok 2-3 minutach odcinamy pojedynczo sparzone zewnętrzne liście. Po sparzeniu wszystkich liści odcinamy zgrubienia z liści.

    Surowe mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy podsmażoną cebulę wraz z olejem. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy.

    Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej.

    Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście, które nam zostały. Układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty jeśli nam jeszcze zostały. Zalewamy wodą do wysokości gołąbków. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. U mnie ok. 35 minut. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • Młoda kapusta 1,5 kg
  • Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka)
  • Ryż 200 g
  • Cebula
  • Olej 4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
Składniki