Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Petarda! <3

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 200 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 700 ml mleka
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Liście wycinamy, lekko sparzamy.

    Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy.
    Wlewamy mleko, wrzucamy posiekany koperek. Mieszamy.

    Gołąbki zalewamy sosem, pieczemy 45 minut w 180°C.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 02 lipca 2019
Gołąbki..jak gołąbki.Ale pod beszamelem ? Czy po 45 min.sos nie będzie przypalony ?
GREGORHSPEED 03 lipca 2019
Nie ;) Zawsze piekę pod przykryciem.
Obserwator 03 lipca 2019
Pyszne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 młoda kapusta
  • 200 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 700 ml mleka
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
Składniki