Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z młodej kapusty są pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Nadzienie tradycyjne z ryżu i mięsa mielonego.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 329
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 477
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 458
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 294
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 329
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 477
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 458
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 294
Składniki
Mięso i boczek zmielić w maszynce. Cebulę posiekać i podsmażyć i na oleju. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę obrać z liści wierzchnich, wyciąć głąb i włożyć do gotującej się wody. Ponieważ kapusta jest młoda, wystarczy ją obgotowywać przez 5-8 minut, pamiętając o chociaż jednym przekręceniu. Studzimy. Do mięsa mielonego, dodać przestudzony ryż, jajko, sól i pieprz oraz usmażoną cebulkę. Farsz dokładnie wymieszać. Z koncentratu i przegotowanej wody zrobić sos, który doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Kapustę obrać, na każdego liścia nakładamy porcję farszu, zawinąć w ruloniki. Tak przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym lub garnku o grubym dnie. Na koniec gołąbki zalać sosem. Przykryte pokrywą naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w temp. 210 st.C. Jeśli gołąbki przygotowywane są w garnku, należy je gotować pod przykryciem też ok. 20-30 minut. Gotowe gołąbki można podawać z ketchupem lub sosem, który został w naczyniu. Smacznego!