Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Gołąbki z młodej kapusty są pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Nadzienie tradycyjne z ryżu i mięsa mielonego.

Składniki

  • 1 kapusta średniej wielkości 0,5 kg ryżu 80 dag łopatki wieprzowej 20 dag boczku
  • 1 duży koncentrat pomidorowy 1 jajko 1 duża cebula lub dwie małe 700 ml przegotowanej, chłodnej wody
  • sól i pieprz do smaku olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso i boczek zmielić w maszynce. Cebulę posiekać i podsmażyć i na oleju. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę obrać z liści wierzchnich, wyciąć głąb i włożyć do gotującej się wody. Ponieważ kapusta jest młoda, wystarczy ją obgotowywać przez 5-8 minut, pamiętając o chociaż jednym przekręceniu. Studzimy.
    Do mięsa mielonego, dodać przestudzony ryż, jajko, sól i pieprz oraz usmażoną cebulkę. Farsz dokładnie wymieszać. Z koncentratu i przegotowanej wody zrobić sos, który doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
    Kapustę obrać, na każdego liścia nakładamy porcję farszu, zawinąć w ruloniki. Tak przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym lub garnku o grubym dnie. Na koniec gołąbki zalać sosem. Przykryte pokrywą naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w temp. 210 st.C. Jeśli gołąbki przygotowywane są w garnku, należy je gotować pod przykryciem też ok. 20-30 minut.
    Gotowe gołąbki można podawać z ketchupem lub sosem, który został w naczyniu.
    Smacznego!

Składniki
  • 1 kapusta średniej wielkości 0,5 kg ryżu 80 dag łopatki wieprzowej 20 dag boczku
  • 1 duży koncentrat pomidorowy 1 jajko 1 duża cebula lub dwie małe 700 ml przegotowanej, chłodnej wody
  • sól i pieprz do smaku olej do smażenia
Składniki