Gołąbki z młodej kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wiosna jest na półmetku, a dania z młodej kapusty tylko wiosną są najsmaczniejsze, polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. wykonanie farszu do gołąbków:

    Wcześniej zmielone mięso wieprzowe, mieszamy z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawiamy solą,pieprzem ziołowym, czosnkiem.

  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę w której będziemy parzyć kapustę.
    Obrywamy z kapusty pierwsze niepotrzebne liście. Parzymy główkę kapusty i delikatnie zdejmujemy sparzone liście.

  3. Odcinamy twarde łodygi z liścia i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Formujemy gołąbki, zawijając liść z nałożonym farszem.

  4. Na dno garnka układamy 2-3 liście z kapusty, liście laurowe i ziele angielskie.

  5. Układamy uformowane gołąbki. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy osoloną wodą pomieszaną z pokrojoną zieleniną oraz z 2 łyżkami domowej kostki rosołowej.

  6. Przykrywamy 2 liśćmi z kapusty i gotujemy do miękkości kapusty, ja gotowałam 30 minut od momentu wrzenia wody.

  7. Smacznego!!!

Składniki
Składniki