Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Uwielbiam gołąbki zwłaszcza te z młodej kapusty i z dodatkiem dużej ilości pomidorowego sosu. Oto sprawdzony przepis aby wyszły idealnie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Zostawić do wystygnięcia.

    Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

  2. Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać ryż, marchew i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać.

  3. Kapustę gotować we wrzącej wodzie przez ok 1-2 minuty. Gdy ostygnie rozłożyć liście.

  4. Na liście wyłożyć gotowy farsz mięsny i zawijać gołąbki.

  5. W razie potrzeby wyciąć twardą część liści kapusty.

  6. W między czasie przygotować sos. W garnku wymieszać przecier pomidorowy z drobno posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.

  7. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć gołąbki, zalać sosem pomidorowym. Dusić pod przykryciem przez ok. 30-45 minut. W razie potrzeby dolewać wodę.

  8. Smacznego

  9. :)

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 08 sierpnia 2016
Uwielbiam,a Twoje przepyszne:)
Futka 08 sierpnia 2016
Przepyszne gołąbki :)
GREGORHSPEED 08 sierpnia 2016
No i tak złożyło się, że oboje dodaliśmy gołąbki. Też kocham <3
Składniki
Składniki