Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Justitako
Moje ulubione!

Składniki

  • 1 młoda kapusta,
  • 2 torebki ryżu,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • jajko
  • sól, pieprz, tymianek, 4 liście laurowe, ziele angielskie,
  • woda z kostkami rosołowymi
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Liście kapusty obgotować we wrzątku ok. 30 min. Wyciągnąć i przestudzić. Usunąć zgrubienia z liści. Mięso podsmażyć na oleju. Przyprawić. Ryż ugotować, wsypać do miski i połączyć z mięsem. Doprawić i wbić jajko. Wymieszać dokładnie. Na liście kłaść gotowy farsz i zwijać gołąbki.
    Przygotować wywar: Zagotować wodę z kostkami, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
    Dno garnka wyłożyć liściami. Na liściach ułożyć gołąbki i zalać je bulionem. Gotować ok. godzinę.

Komentarze do przepisu (4)

ciacho50 30 maja 2016
Bardzo pyszne i delikatne :)
GREGORHSPEED 30 maja 2016
Uwielbiam <3 W sobotę też robiłem
Docherro 31 maja 2016
Narobiłaś mi smaku,muszę zrobić,pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 młoda kapusta,
  • 2 torebki ryżu,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • jajko
  • sól, pieprz, tymianek, 4 liście laurowe, ziele angielskie,
  • woda z kostkami rosołowymi
  • olej do smażenia
Składniki