Gołąbki z kaszą kuskus, mięsem i grzybami

Gołąbki z kaszą kuskus, mięsem i grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Uwielbiamy gołąbki, tym razem polecam z kaszą kuskus z dodatkiem świeżych leśnych grzybów.

Składniki

  • Duża główka białej kapusty
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego ( np. z łopatki wieprzowej )
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • ok. 150 g świeżych grzybów ( u nas podgrzybki )
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • cząber
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Kapustę wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą, aby liście się sparzyły.
    W między czasie robimy farsz.
    Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle.
    Oczyszczone grzyby wkładamy do miksera i drobno mielimy.
    Dodajemy do cebuli. Doprawiamy niewielką ilością tymianku i cząbru.
    Kaszę zalewamy wrzątkiem 2*1 i czekamy ok. 7 min.
    Gdy kasza będzie gotowa przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę z grzybkami, wbijamy jajko.
    Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i cząbrem.
    Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
    Gdy liście się sparzą zawijamy mięso i układamy ciasno w garnku.
    Zalewamy pozostałą wodą ze sparzonej kapusty.
    Gotujemy do miękkości.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami u nas polane sosem z duszonymi podgrzybkami.

Komentarze do przepisu (8)

Obserwator 08 października 2017
Świetna propozycja ;)
ciacho50 08 października 2017
Pyszne i ciekawe z kaszą kuskus. Bardzo ją lubię i na pewno zrobię takie gołąbki.
Futka 09 października 2017
Wspaniałe, gołąbkowe połączenie :) Spróbowałabym z ogromną przyjemnością :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Duża główka białej kapusty
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego ( np. z łopatki wieprzowej )
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • ok. 150 g świeżych grzybów ( u nas podgrzybki )
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • cząber
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
Składniki