Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Przepis dnia 2014-11-01
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na delikatne, lżejsze od klasycznych, ale równie smaczne gołąbki. Wersja z kaszą jaglaną i mięsem drobiowym oraz nutą oregano i tymianku jest bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 1 średniej wielkości główka włoskiej kapusty
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 - 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz cayenne
  • 1 mały pęczek świeżego oregano
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • bulion warzywny lub drobiowy

Przygotowanie

  1. Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.

    Kaszę jaglaną prażymy i studzimy, a następnie płuczemy ją w gorącej wodzie (oba zabiegi wykonujemy po to, aby pozbyć się ewentualnej goryczki oraz uniknąć sklejania się kaszy).

    Wypłukaną kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji : 1 część kaszy do 2 części wody.

    Umyte i osuszone piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa.

    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.

  2. Do miski dodajemy ugotowaną kaszę, zmielone mięso kurczaka, podsmażoną cebulkę, posiekane świeże liście oregano, suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz doprawiamy solą, pieprzem cayenne i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Następnie przystępujemy do zawijania.

    Na liście pozbawione grubszej części, układamy porcję farszu i odpowiednio zawijamy.

    Na dnie szybkowaru* układamy liście kapusty, a na nich uformowane gołąbki. Całość również przykrywamy liściem kapusty i zalewamy ulubionym bulionem**.
    Gołąbki dusimy około 15 minut, licząc od momentu parowania z gwizdka szybkowaru.

    * Jeśli nie posiadamy szybkowaru, gołąbki możemy dusić również w odpowiednim garnku lub upiec je w piekarniku.

    ** Bulion możemy także wymieszać z przecierem pomidorowym.

    Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym, sosem czosnkowym lub innym ulubionym :)

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (13)

Ewus71 27 października 2014
Nigdy ,nie jadłam takich gołąbków ale z przepisu wynika ze są bardzo smaczne ..Bardzo apetycznie, wyglądają z... Czytaj całość »
Nigdy ,nie jadłam takich gołąbków ale z przepisu wynika ze są bardzo smaczne ..Bardzo apetycznie, wyglądają z przepisu skorzystam wkrótce.Świetny ,pomysł na gołąbki ....
Pysznie się prezentują ,oj pysznie
Mniam ...zjadłabym ,zjadałabym .....
...Pozdrawiam ...
Konto usunięte 27 października 2014
Bardzo ciekawy pomysł na ,,gołąbki" :-)Na zdjęciu wyglądają bardzo smacznie, a czytając Twój przepis... Czytaj całość »
Bardzo ciekawy pomysł na ,,gołąbki" :-)Na zdjęciu wyglądają bardzo smacznie, a czytając Twój przepis jestem pewna, że są bardzo aromatyczne, delikatne i pyszne :-). Pozdrawiam serdecznie :-).
monikagotuje 27 października 2014
Apetyczne te twoje gołabki,nie jadłam jeszcz takich,pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 średniej wielkości główka włoskiej kapusty
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 - 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz cayenne
  • 1 mały pęczek świeżego oregano
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • bulion warzywny lub drobiowy
Składniki