Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Pularda
Przepis pochodzi z książki „100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej” z 1941 roku. Książka z czasów II wojny światowej zawiera przepisy na tanie i proste potrawy z podstawowych składników. Gołąbki z kaszy jaglanej nie są potrawą wegetariańską, ponieważ zawierają wędzonkę, można ją jednak pominąć. Gołąbki świetnie smakują z sosem pomidorowym, jak i bez dodatków. Więcej wojennych przepisów na blogu www.pularda.com.pl

Składniki

  • główka kapusty
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 40 g wędzonki lub boczku
  • 2 cebule
  • 5 suszonych grzybów
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć wrzątkiem, żeby liście zmiękły.

    Kaszę ugotować na półtwardo z solą.

    Wędzonkę lub boczek pokroić na drobną kostkę, usmażyć z poszatkowaną cebulą.

    Grzyby ugotować w osolonej wodzie. Następnie drobno posiekać.

    Ugotowaną kaszę, wędzonkę z cebulą i poszatkowane grzyby zmieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty. Układać w garnku, zalać osoloną wodą lub wodą od gotowania grzybów. Gotować co najmniej 20 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub z roztopionym masłem.

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 07 kwietnia 2020
Wygląda bardzo smacznie :)
Składniki
  • główka kapusty
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 40 g wędzonki lub boczku
  • 2 cebule
  • 5 suszonych grzybów
  • sól, pieprz
Składniki